Minden jog fenntartva! Az oldal teljes, vagy részleges másolása tilos! Mivel az összefoglaló segítő szándékkal született ezért kérem az alábbi link bemásolásával terjeszteni:
http://www.uvegvarazs-muhely.blogspot.com/

2011. október 18., kedd

Üvegfesték időjárás teszt - nyár végi eredmény

Nyár elején kísérletbe fogtam.
Hát úgy tűnik, az idén a nap már nem sokat fog ártani a festékeknek, ezért közzé teszem a nyár végi eredményt.. Nem túl biztató, de egy fokkal jobb, mint gondoltam.

A kontúrok mind tökéletesen változatlanok. erről nem is beszélnék többet.
Node a festékek minősége hagy maga után némi kivetni valót.. pláne ha az árukat is jól ismerjük.
Haladjunk sorban. Hogy ne kelljen minden sornál visszalapoznod az előző bejegyzéshez, ide ollóztam az akkori véleményemet. Mindegyik végére más színnel írom a mostani eredményt! :-)
1. Deka transparent -oldószeres, kiégethető - karmin, violet, turkis, farblos (kedvencem, élénk erős színek, jól keverhető, jól terül, kellemetlen szagú :-) Láthatóan nincs változás. Megmaradtak az élénk színek, és a fénye is. (viszont erre még a végén visszatérek...)
 2. Deka Color Cristal - vizes, kiégethető - dunkelrot, violet, turkis, zitron, farblos (nem szeretem, mert száradás közben változik a színe, így nem lehet vele pontos színeket keverni, sokszor száradás után is opálos marad..) Tökéletesen hibátlan maradt mind az 5 teszt szín!!!
 3. Pébeo vitrea 160 - vizes kiégethető - indian red, sandalwood green, turquoise, gyöngyház adalék (jó sűrű, jól lehetne vele domború felületre festeni, de borzasztóan buborékosodik!!) A belekerült bubik véglegesen benne is maradtak. Viszont a festék úgy áll az üvegen, mint "Katiban a gyerek"...
 4. Deka select - úgy emlékszem ez is vízbázisú, kiégethető, a mosogató gépet is egész jól bírja, viszont ez porcelánfesték, nem áttetszők a színei! - weinlaub, farblos (nagyon sűrű, szinte zselé szerű, de jól elterül az üvegen. egész jól lehet vele dolgozni domború felületen is, mert a sűrűsége miatt nehezebben folyik meg. De NEM átlátszó!!!!) A festék ugyan az üvegen maradt, de mivel ez a porcelánfesték csak az égetéskor keményedik-szárad meg teljesen, lefolyt, és teleszállt porral-kosszal-kutyiszőrrel :-) Viszont nyár végére a kiégetési folyamat lezajlott, a festék megkötött :-) Porral-kosszal-kutyiszőrrel együtt... 
 5. Hobby line - vizes bázisú, kiégethető - piros, zöld, kék, fekete (nagyon híg, szinte víz szerű!!!) A festék tökéletesen tartja magát, minden jellemzőjével együtt. Nem fakult, nem vált mattá. 
 6. Pentart - olsószeres, nem kiégethető - piros, fekete, narancs, sárga, színtelen (Érdekesség, vagy nevezheted kötözködésnek: A színtelenjét átlátszónak nevezik a címkén.. értem én, de kérdem a piros-zöld-kék stb. nem átlátszó?? De!!! Jó magyar nyelvhasználat... kár, hogy a magyar sem tudja használni...) (a festéket viszont nagyon szeretem, szép élénk, erőteljes színei vannak, jól keverhető, árnyékolható, jól terül. Jó vele dolgozni) Hát igen... a bibi itt kezdődik. Ezek a festékek már nem kiégethetőek, ennek köszönhetően a "természetes" meleget sem kedvelik.. Az összes nagyon hamar repedezni kezdett, és lepergett. Ahol még van festék, az totál matt, rücskös, mintha homok lenne
 7. Hobby line - oldószeres, nem kiégethető - deep red, violet, green, blue (ezt is szeretem, de kisebb kiszerelésű, mint a pentart, ezért nem olyan gazdaságos :-) Ezt a festéket én nagyon szerettem, nagyon sokat használtam, és van is még belőle jócskán raktáron. Egyedül a lilája pattogzott le..  Ez furcsa kicsit. Nem is értem igazán...  a többi gyönyörű maradt..
 8. Darwi - oldószeres, nem kiégethető - piros, zöld, narancs ( Ez is jó minőség, de emlékeim szerint drágább, mint a pentart, és kisebb is) kuka... szinte eltűnt az üvegről az összes.. pedig nagyon jó volt vele dolgozni.. csak az ára miatt nincs belőle sok.. Hál' Istennek.. sajnálnám kidobni...
 9. Marabu - oldószeres, kiégethető - kék, narancs, piros (jó, de nagyon kicsi, és nagyon régen nagyon drága volt :-) Az eredmény magáért beszél.. ők tizenéve vannak a dobozomban, és még mindig használhatóak, és "ragaszkodnak" is az üveghez :-) Mind gyönyörű maradt... figyelted?? Mint kakukktojás maradtak a végére kiégethetőként!!
külön a sorok mellett van egy fosbarna folt, nem az, aminek látszik :-) Ő egy kreativ hobby-s "sajátmárkás" vizes üvegfesték... nem akarnám minősíteni, ha nem muszáj... Ha muszáj, akkor azt mondom, olyan, mint aminek látszik :-) Szar... Itt az igazi döbbenet. Ilyen rossz minőségű festéket keveset láttam, és mégis változatlan formában tűrte az időjárás viszontagságait. Bár a bubit ő sem engedte el, az is belegyökeredzett, de a festéket leszedni sem lehetne az üvegről.. kár, hogy dolgozni nem lehet vele... A teszteredmény pozitív mivolta miatt hajlok rá, hogy kipróbáljak belőle más színt is, mert az ára viszont nagyon kedvező!!!! Lehet, hogy csak ez az egy dobozka volt valamiféle "gyárihibás selejt", és én ez alapján tévesen "szaroztam" le??? Ha valakinek van más tapasztalata kérem ossza meg velem-velünk!!!

Az első festéknél visszatérést ígértem. Ezt a hírt nem szívesen veszem tudomásul, de nincs más választásom... Kedvenc festékem valószínűleg a hideget nem szereti. A fenti fotó 3-4 hete készült, merthogy most már inkább tél van mint ősz, és én őszre ígértem eredményt. A fotózásig el is jutottam, csak a poszt megírása maradt el...  Viszont ez idő alatt a kedvenc márkám, a Deka Transparent két színe, a lila és a türkiz szinte teljesen eltűnt az üvegről.. Nem is jól fogalmaztam, nem a szín tűnt el, hanem a festék a kontúrok közül. Egyik napról a másikra a közepén szétnyílt, és lepergett... a másik kettő, a piros és a színtelen meg tökéletes maradt. érthetetlen... 

Amit még fontos tudni, hogy a tesztüveg nem teljesen fedett helyen volt. Csak az eresz alatt egy asztalkán, ahová az eső időnként bevert. Nem ázott teljesen, nem állt vízben (állítva volt) de érte...

Ennek a csalódásnak az eredménye pedig az lett, hogy a tesztüveg marad az asztalkámon egész télen is.. Tavasszal újra jelentkezem a "hideg-teszt" végeredményével!

Remélem ez a kis kísérlet hasznos lesz számotokra is. Örülnék, ha más is kedvet érezne ehhez a kis játékhoz, így további festékekről kaphatnánk fontos tapasztalati információt. Közel nincs benne annyi munka, mint amennyi kárunk származhat a helytelen festékmegválasztásból!

2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy a Hobbyművész saját márkását nem vetted fel a tesztalanyok közé.

    VálaszTörlés
  2. Szia! A hobby művész sajátmárkása, nem rossz, az ára elég kedvező. Jó 40% a többi alatt van!
    A színek nagy többsége jó, jól keverhető, kiégethető.
    Dolgozni vele közepes, de megszokható. Egy nagyon rossz van a közép kék, valamiért az nem terül rendesen, és borzalmas dolgokatbír produkálni. Talán még a fehér az, ami elég furán viselkedik. A többi színnel nem volt gondom. Időjárás teszt folyamatban!:) Az ablakra csináltam egy képet, de kívülről is üveg védi. Sziloplasztal lett berakva. Majd kiderül, még csak pár hónapos, karácsonyi ajándék volt!:)

    VálaszTörlés

Észrevételedet, megjegyzésedet szívesen fogadom!