Minden jog fenntartva! Az oldal teljes, vagy részleges másolása tilos! Mivel az összefoglaló segítő szándékkal született ezért kérem az alábbi link bemásolásával terjeszteni:
http://www.uvegvarazs-muhely.blogspot.com/

Gravírozás

Általános ismeretek:

Szükséges anyagok eszközök:

A legfontosabb a gravírozó gép:
Ebből széles skálán lehet választani a különböző barkács áruházak kínálatából. Vannak olcsó egyszerű gépek, és egészen komoly drágábbak. Internetes keresőkben, illetve az üzletekben nyákfúró, panelfúró vagy mini barkács-köszörű (csiszoló) néven lehet keresgélni. A lényeg, hogy a "mi" munkánkhoz nem az apró ütésekkel működő gépre van szükség, hanem olyanra, ami forog. Épp úgy, mint a fúrók. Fontos lehet a gép mérete, ereje, fordulat számának szabályozhatósága.
A méret  választásánál két dolgot kell szem előtt tartanunk:
Ha kicsi, könnyen kézben tartható egyszerű gépet vásárolunk, annak könnyű kezelhetősége, egyszerűsége mellett hátrányként említhetjük a rövid időn belüli felmelegedést. Azt pedig mindenki tudja, hogy ha egyszer jön az ihlet, akkor csinálni kell, nem érünk rá hűteni az eszközt! :-) Ezek ereje is kisebb általában, és sok ilyen kis helyes gépnek nem szabályozható a fordulatszáma. Ennek a megmunkálandó anyag függvényében van jelentősége. Puhább, műanyag vagy plexi felületeket nem lehet magas fordulatszámon megmunkálni, mert a súrlódás következtében fellépő felmelegedés miatt az anyag egyszerűen beleég a fej gyémánt szemcséi közé, ami nagyon hamar tönkre megy. A kis gépek közül ezt a handy drill -t tudom ajánlani, az ő fordulatszáma szabályozható. Bar a többi "kisgép" hátránya sajnos neki is megvan:

Mindezek tudatában már látom, hogy azt mondogatod magadban, nekem nem kell kis gép.
Most akkor lássuk a nagyokat, mint ez a tökéletes adottságokkal rendelkező Dremel 300-as multigép:


A hátrányaival kezdem: Őket nem lehet hosszú távon, (sőt, röviden sem) kényelmesen és biztos kézzel kézben tartani. Ezért nem végezhető vele apró, precíziós munka, a kéz hamar remegni kezd, bizonytalanná válik, és a munka kidobható... Erre viszont megszületett már a segítség, mégpedig egy flexibilis (hajlékony) hosszabbító szár.

Ennek segítségével a nagy gépből kis gép lesz, (nem a gépet, hanem ezt kell kézben tartani) viszont ritkán tartozék, leginkább külön kell megvásárolni, ami ugye plusz költséget jelent. Viszont ezeknek a gépeknek jó a hűtésük, nem melegszenek túl, ezáltal jóval tartósabbak is. Erejük is nagyobb, fordulatszámuk szabályozható. Tehát mindenképp mérlegelni kell vásárlás előtt, hogy melyik gép a megfelelő. Soha nem voltam márkafüggő, azonban saját bőrömön kellett megtapasztalnom, hogy mekkora különbségek vannak nevenincs gépek, és az igazán jó dremel gép között... Senki pénztárcájában nem vagyok jogosult turkálni, de a dremel 300-az nyugodt szívvel tudom ajánlani hosszútávú, precíz munkákhoz. Ha azonban a gravírozás csak futó kaland az életedben, vagy nem akarsz, esetleg nem tudsz sokat költeni rá, akkor a fentebb bemutatott handy drill panelfúró is megfelelő lehet. 

Ajánlom még olvasásra ezt a frissebb, rövidebb összefoglalót a gépválasztás megkönnyítéséhez!

Tartozékok:
A gép elengedhetetlen tartozékai a csiszoló fejek (apró gömböcske, többféle méretben, hosszú hegyes, kúp alakú),


az úgynevezett marófejek (a forma ugyanaz, csak nem csiszoló felület borítja, hanem néhány éles bemetszés van rajtuk). A csiszolófejeket használhatjuk elsősorban üvegre - fémre, a marókat pl. fára.

Vannak a rózsaszín és szürke kövek, icipici fúrószárak, vágókorongok.
Befogóstiftek, vagy tokmányok: A fejek szármérete többféle vastagságú. Ezek méretéhez megfelelő befogóstiftre van szükség (ezek általában tartozék, de nem minden esetben tartalmaznak a csomagok ebből több méretet) A multitokmány előnye, hogy több méretű fej rögzíthető vele.


Tartozékokkal kapcsolatos egyéb információkért látogass el a Dremel oldalára.

Minták, sablonok: 
Szükségünk lesz még gravírozható mintákra. A legkönnyebben a stencil címszó alatt található számtalan minta gravírozható, hiszen az két színből áll össze. A világos (fehér) színt kell meggravírozni (persze nyomtatópatron spórolási célzattal lehet a minta negatívjával dolgozni, csak akkor menet közben se feledjük, hogy a fekete részeket kell követnünk!). Tetoválás minták is megfelelőek, a henna minták is jók, de akár fotót is alakíthatunk át ügyes programmal stencillé.

Egyéb segítő eszközök:
Segítségünkre lesz még a ragasztószalag, vagy a kétoldalas (nem 3d-s!) ragasztó, a sablon rögzítéséhez, elsősorban ha üvegre dolgozunk... Nem átlátszó tárgyra történő gravírozásnál indigó, vagy alkoholos filc lehet a megoldás. Üvegképeknél jó szolgálatot tehet néhány sötét színű festékszóró spray. Ha a gravírozott felület hátoldalát lefújjuk sötét színűre, az jól kiemeli a "kifehéredett" gravírozott mintát. Elmaradhatatlan kellék, egy puha, sötét színű textildarab, ami nem baj, ha elég nagy. A puhasága a keletkező por miatt fontos, a sötét színe és a mérete azért fontos, mert dolog közben az üveglap alá téve jobban látható, amit csinálunk... Így a két dologra egyetlen eszközzel találtunk megoldást...
Amit még nem szabad elfelejtenünk, az az egészségünk megőrzése, a munkavédelem! Szerezzünk be hát maszkot, hogy a keletkező port ne lélegezzük be, munkavédelmi szemüveget, hogy az üvegpor és az esetleges apró üvegdarabok nehogy a szemünkbe menjenek, és hosszú hajúaknál kell még egy csat, vagy hajgumi is, hogy a gép fel ne tekerje az odalógó hajtincset. Az rendkívül kellemetlen lehet :) Ugyan így vigyázni kell a lógó ruhadarabokra, kötőkre is, és a törlőrongyunk felé sem jó a forgó géppel kalimpálni, mert azt is feltekeri egy pillanat alatt, ami leránthatja a munkadarabunkat, vagy egyszerűen csak leégeti, tönkreteszi a gépet!

Gravírozható anyagok:
Üveg vagy tükör, ami lehet - ahogy Gombóc Artúr mondaná :) - szögletes, kerek, lyukas, sík vagy domború... Szóval mindegy, csak üveg legyen! Fém, ami rozsdamentes (pl. tálcák, italos flaska, öngyújtó, cigarettatárca, akár golyóstoll is, ha nem remeg a kezed picit sem :) .. stb.) Fa, ha lehet keményfa, de ahogy láthattátok a puha fenyő marása sem megoldhatatlan... Plexi, viszont ennél ne feledjük, hogy igencsak sérülékeny, könnyen karcolódik, hamar elveszíti eredeti szépségét... , kagyló, csigaház, egy tenderparton szedett kavics, vagy akár egy márványtábla is. Cserép, pl. virágcserép vagy bármiféle agyagedény.

Felhasználási lehetőségek:
A felhasználási lehetőségek korlátlanok. Csak a fantáziánk szabhat határokat... Kiemelném elsősorban a Férfiak ajándékozhatóságát. Szerintem minden Nő szembesült már ennek nehézségével. Egy sokadik névnapra, vagy születésnapra, vagy akár házassági évfordulóra egyszerűen egy üveg bort ajándékozni - még ha maga a bor minőségi, és nem kannában mérik :) - akkor is unalmassá válik. De ha az alkalomra utalóan mintát, vagy egy szép üzenetet gravírozunk bele, máris személyre szabottabb, közvetlenebb lesz. Persze vásárolhatunk akár inget és nyakkendőt is, amit lehet soha nem fog viselni az illető... Esküvőkön pl. kitűnő, örök időkre (vagy a válásig :))) szóló ajándék, emlék lehet két egyszerű pohár, amit évente egyszer - a házassági évfordulón - elővesznek, és a NAGY napra, na meg persze kicsit a készítőre is gondolnak koccintás közben. Szintén nászajándékba készíthetünk fényképalbumot is. Válasszunk az elején paszpartuval ellátott albumot, kétoldalas ragasztószalaggal rögzítsünk az "ablakba" egy üveglapot, és gravírozzuk bele a menyasszony és a vőlegény nevét.. Sokadik házassági évfordulóra kis gyakorlás után elővehetjük az esküvőn készült régi, megsárgult képet, és egy üveglapra gravírozhatjuk. Szomorúbb alkalom ennél egy temetés. Emlékezhetünk elveszített szerettünkre szintén egy fotó üvegre gravírozásával, amit ügyes sírköves akár a síremlékbe is beleépíthet, vagy őrizhetjük a képet otthon emlékezve is. Bátrabbak akár a sírfelirat elkészítését is vállalhatják a márványtáblába. Otthon található egyszerű használati tárgyainkat is feldobhatjuk egyszerű mintákkal. Vázát, ami magában is díszít, mécses tartót, tálat, vagy tányér, de akár egész étkészletet is díszíthetünk.

Gravírozás folyamata:
Maga a gravírozás mindegyik anyag esetén ugyanúgy történik. A kiválasztott megfelelő gravírozó fejjel "lecsiszoljuk" az anyag felületét, a mintának megfelelően. Vigyázni kell az egyenletes mélységre, és arra, hogy "ne szaladjunk ki a vonalból". A gravírozás ugyanis az a technika, amit ha elrontottunk, nem lehet kijavítani, csak ha megváltoztatjuk a mintát, ami nem biztos, hogy esztétikailag ugyanazt a hatást fogja kelteni. Az eltérés a mintasablon használatában van. Az üveg és a plexi a lehető legegyszerűbb, hiszen átlátszóak, egyszerűen alá-bele lehet tenni a sablont. Nem átlátszó anyagoknál elő kell rajzolni a mintát alkoholos filccel(fém), ceruzával(fa) vagy indigóval rá kell másolni... Itt mindig figyelembe kell venni azt, hogy a gravírozás után a felületen maradt ceruza-toll-indigó maradékot el tudjuk e távolítani!!! Fémnél általában egy egyszerű ablaktisztító leszedi a filc vagy indigónyomot. Fánál pl. apró szemcsés csiszolóvászonnal tüntethetjük azt el! Fára pl. nem célszerű az alkoholos filcet használni, hiszen az beszívódik a fa szálkái közé, és mire lecsiszoljuk, lehet a kész mintánk is eltűnik:) A folyamatról pár szóban csak egyszerűen annyit írnék, hogy első lépésként meg kell gravírozni a körvonalakat, levenni a sablont, alátenni a sötét rongyot és satírozva kitölteni a mintát. Ha árnyékolni is szeretnénk, akkor az árnyékolandó felületet ne satírozzuk, hanem apró pontocskák mennyiségével szabályozzuk a sötétebb és világosabb részeket...

És ha a gyakorlati ismeretekre is kíváncsi vagy, esetleg nincs kedved egyedül kísérletezgetni, vagy csak jó társaságban jobban szeretsz dolgozni, akkor keress meg, egyeztetünk tanfolyamot!