Minden jog fenntartva! Az oldal teljes, vagy részleges másolása tilos! Mivel az összefoglaló segítő szándékkal született ezért kérem az alábbi link bemásolásával terjeszteni:
http://www.uvegvarazs-muhely.blogspot.com/

2011. június 19., vasárnap

Kísérlet indul!!!

Már tavasszal "beszélgettük" a network üvegfestők csapatával, hogy kemény időjárás tesztnek kellene kitenni a piac összes üvegfestékét. A tesztet én a mai napon elkezdtem, bár közel nem az összes kapható festékkel, csak ami épp raktáron volt itthon...
A lényeg  a következő: Egy üveglapra festettem több festékkel, és több kontúrral. A nyáron ezt az üveglapot jól kinn hagyom a napon. Ősszel pedig megnézem melyik festék bírta legjobban a strapát!

Leírom mit használtam a teszthez, már csak azért is, mert ha cetlire írom biztosan elhagyom őszig, itt pedig megmarad :-) Meg azért is, hogy ha Neked - kedves olvasó - van kedved részt venni, akkor ennek példájára Te is tesztelheted azokat a festékeket, amik Neked vannak, ill. leginkább azokat, amik Nekem nincsenek :-)

Kontúrok jobbról balra sorban:
1. Hobby line glass color - nem kiégethető - vastag műanyag tubusban - ezüst
2. Hobby line glass color - nem kiégethető - vastag műanyag tubusban - bronz
3. L & B - fekete (elméletileg ez a kiégethető, de a tubuson nem találtam erre vonatkozó leírást, viszont emlékszem, hogy a csomagoláson volt ilyen... jó nagy hülyeség, hogy a tubusra nincs ráírva, hiszem a csomagolást szerintem mindenki azonnal eldobja...)  (+az össze vízszintes vonal is ezzel készült... nem vagyok elégedett velem, mert nagyon híg, elterül, vastag...
4. Hobby line porcelán kontúr - kiégethető 160 fokon 90 percig - arany
5. Hobby line üveg kontúr - nincs rajta kiégetésre vonatkozó leírás - grafit
6. L & B vitrail - nem kiégethető - grafit
7. Pébeo vitrea 160 - kiégethető 160 fokon ? perc - arany
 8. IDEA - (semmit nem tudok róla, züld színű tubusban leledzik..  1000 éves a dobozomban, de még műkszik :-) - ezüst
9. Pébeo - vater based azaz vizes bázisú, szintén nagyon régi, lekopott feliratokkal - ezüst

Festékek - oszloponként azonos márka, más-más színek, szintén jobbról balra sorolva:
1. Deka transparent -oldószeres, kiégethető - karmin, violet, turkis, farblos (kedvencem, élénk erős színek, jól keverhető, jól terül, kellemetlen szagú :-)
2. Deka Color Cristal - vizes, kiégethető - dunkelrot, violet, turkis, zitron, farblos (nem szeretem, mert száradás közben változik a színe, így nem lehet vele pontos színeket keverni, sokszor száradás után is opálos marad..)
3. Pébeo vitrea 160 - vizes kiégethető - indian red, sandalwood green, turquoise, gyöngyház adalék (jó sűrű, jól lehetne vele domború felületre festeni, de borzasztóan buborékosodik!!)
4. Deka select - úgy emlékszem ez is vízbázisú, kiégethető, a mosogató gépet is egész jól bírja, viszont ez porcelánfesték, nem áttetszők a színei!  - weinlaub, farblos (nagyon sűrű, szinte zselé szerű, de jól elterül az üvegen. egész jól lehet vele dolgozni domború felületen is, mert a sűrűsége miatt nehezebben folyik meg. De NEM átlátszó!!!!)
5. Hobby line - vizes bázisú, kiégethető - piros, zöld, kék, fekete (nagyon híg, szinte víz szerű!!!)
6. Pentart - olsószeres, nem kiégethető - piros, fekete, narancs, sárga, színtelen (Érdekesség, vagy nevezheted kötözködésnek: A színtelenjét átlátszónak nevezik a címkén.. értem én, de kérdem a piros-zöld-kék stb. nem átlátszó?? De!!! Jó magyar nyelvhasználat... kár, hogy a magyar sem tudja használni...) (a festéket viszont nagyon szeretem, szép élénk, erőteljes színei vannak, jól keverhető, árnyékolható, jól terül. Jó vele dolgozni)
7. Hobby line - oldószeres, nem kiégethető - deep red, violet, green, blue (ezt is szeretem, de kisebb kiszerelésű, mint a pentart, ezért nem olyan gazdaságos :-)
8. Darwi - oldószeres, nem kiégethető - piros, zöld, narancs ( Ez is jó minőség, de emlékeim szerint drágább, mint a pentart, és kisebb is)
9. Marabu - oldószeres, kiégethető - kék, narancs, piros  (jó, de nagyon kicsi, és nagyon régen nagyon drága volt :-)
külön a sorok mellett van egy fosbarna folt, nem az, aminek látszik :-) Ő egy kreativ hobby-s "sajátmárkás" vizes üvegfesték... nem akarnám minősíteni, ha nem muszáj...   Ha muszáj, akkor azt mondom, olyan, mint aminek látszik :-) Szar...
Nos az eredménnyel ősszel jelentkezem!!!


3 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várom a végeredményt!

    VálaszTörlés
  2. A Darwi máris repedezik... Jól néz ki így, mintha repesztőlakkal lenne direkt ilyenre festve :-)

    VálaszTörlés
  3. A pentart is repedezni kezdett... Pedig a nap sem süt már vagy egy hete.. Mindkettő oldószeres, és nem kiégethető festék..
    A deka select porcelánfesték meg még mindig nem kötött meg teljesen (ha jól emlékszem azt írja is az útmutató, hogy csak kiégetés után lesz totál száraz) és kicsit meg is folyt..

    VálaszTörlés

Észrevételedet, megjegyzésedet szívesen fogadom!