Minden jog fenntartva! Az oldal teljes, vagy részleges másolása tilos! Mivel az összefoglaló segítő szándékkal született ezért kérem az alábbi link bemásolásával terjeszteni:
http://www.uvegvarazs-muhely.blogspot.com/

2012. február 26., vasárnap

Üvegfesték időjárás teszt, tél végi eredmény:

Úgy döntöttem vége van a télnek :-) A teszt eredménye tekintetében legalábbis biztosan :-)
Lássuk hát, mit művelt a hideg a festékekkel:

Ismét sorba veszek mindent, hogy ne kelljen visszalapoznotok. Az eredeti szöveg fekete, a nyár végi eredmény piros, a tél végi pedig kékkel lesz szedve. A kontúrok mind megvannak, róluk továbbra sem beszélek többet.
1. Deka transparent -oldószeres, kiégethető - karmin, violet, turkis, farblos (kedvencem, élénk erős színek, jól keverhető, jól terül, kellemetlen szagú :-)  Ezt a hírt nem szívesen veszem tudomásul, mert ebben a festékben bíztam leginkább, de nincs más választásom... Kedvenc festékem valószínűleg a hideget nem szereti. A fenti fotó 3-4 hete készült, merthogy most már inkább tél van mint ősz, és én őszre ígértem eredményt. A fotózásig el is jutottam, csak a poszt megírása maradt el...  Viszont ez idő alatt a kedvenc márkám, a Deka Transparent két színe, a lila és a türkiz szinte teljesen eltűnt az üvegről.. Nem is jól fogalmaztam, nem a szín tűnt el, hanem a festék a kontúrok közül. Egyik napról a másikra a közepén szétnyílt, és lepergett... a másik kettő, a piros és a színtelen meg tökéletes maradt. érthetetlen... Tél végére a színtelen is lepergett, a karmin viszont tökéletes maradt. Csalódott vagyok
 2. Deka Color Cristal - vizes, kiégethető - dunkelrot, violet, turkis, zitron, farblos (nem szeretem, mert száradás közben változik a színe, így nem lehet vele pontos színeket keverni, sokszor száradás után is opálos marad..) Tökéletesen hibátlan maradt mind az 5 teszt szín!!!  Tökéletesen hibátlan maradt mind az 5 teszt szín!!! 
 3. Pébeo vitrea 160 - vizes kiégethető - indian red, sandalwood green, turquoise, gyöngyház adalék (jó sűrű, jól lehetne vele domború felületre festeni, de borzasztóan buborékosodik!!) A belekerült bubik véglegesen benne is maradtak. Viszont a festék úgy áll az üvegen, mint "Katiban a gyerek"... Változatlan!!! Jól bírja hideget meleget. Akinek van türelme a bubikat kiűzni belőle még száradás lőtt, az bátran használja. 
 4. Deka select - úgy emlékszem ez is vízbázisú, kiégethető, a mosogató gépet is egész jól bírja, viszont ez porcelánfesték, nem áttetszők a színei! - weinlaub, farblos (nagyon sűrű, szinte zselé szerű, de jól elterül az üvegen. egész jól lehet vele dolgozni domború felületen is, mert a sűrűsége miatt nehezebben folyik meg. De NEM átlátszó!!!!) A festék ugyan az üvegen maradt, de mivel ez a porcelánfesték csak az égetéskor keményedik-szárad meg teljesen, lefolyt, és teleszállt porral-kosszal-kutyiszőrrel :-) Viszont nyár végére a kiégetési folyamat lezajlott, a festék megkötött :-) Porral-kosszal-kutyiszőrrel együtt... Továbbra is áll az üvegen. Porcelánra tehát tökéletes (arra is van tervezve) üvegre is használható, ha nem tartod szükségesnek az áttetszőséget!
 5. Hobby line - vizes bázisú, kiégethető - piros, zöld, kék, fekete (nagyon híg, szinte víz szerű!!!) A festék tökéletesen tartja magát, minden jellemzőjével együtt. Nem fakult, nem vált mattá. Tökéletes maradt!
 6. Pentart - olsószeres, nem kiégethető - piros, fekete, narancs, sárga, színtelen (Érdekesség, vagy nevezheted kötözködésnek: A színtelenjét átlátszónak nevezik a címkén.. értem én, de kérdem a piros-zöld-kék stb. nem átlátszó?? De!!! Jó magyar nyelvhasználat... kár, hogy a magyar sem tudja használni...) (a festéket viszont nagyon szeretem, szép élénk, erőteljes színei vannak, jól keverhető, árnyékolható, jól terül. Jó vele dolgozni) Hát igen... a bibi itt kezdődik. Ezek a festékek már nem kiégethetőek, ennek köszönhetően a "természetes" meleget sem kedvelik.. Az összes nagyon hamar repedezni kezdett, és lepergett. Ahol még van festék, az totál matt, rücskös, mintha homok lenne. A helyzet tovább nem romlott. Mert nem lehetett tovább romlania :-) A festék kültérre használhatatlannak minősítve! Viszont beltéri használatra továbbra is ajánlom. 
 7. Hobby line - oldószeres, nem kiégethető - deep red, violet, green, blue (ezt is szeretem, de kisebb kiszerelésű, mint a pentart, ezért nem olyan gazdaságos :-) Ezt a festéket én nagyon szerettem, nagyon sokat használtam, és van is még belőle jócskán raktáron. Egyedül a lilája pattogzott le..  Ez furcsa kicsit. Nem is értem igazán...  a többi gyönyörű maradt.. A lila mellett a kék is lepattogzott. A másik két szín tökéletes maradt. Furcsa, hogy nem ez az első festék, aminek a színei nem egyformán viselkednek! 
 8. Darwi - oldószeres, nem kiégethető - piros, zöld, narancs ( Ez is jó minőség, de emlékeim szerint drágább, mint a pentart, és kisebb is) kuka... szinte eltűnt az üvegről az összes.. pedig nagyon jó volt vele dolgozni.. csak az ára miatt nincs belőle sok.. Hál' Istennek.. sajnálnám kidobni... Tulajdonképpen már nem volt mit hideg ellen tesztelni, mert a nyarat sem bírta ki...
 9. Marabu - oldószeres, kiégethető - kék, narancs, piros (jó, de nagyon kicsi, és nagyon régen nagyon drága volt :-) Az eredmény magáért beszél.. ők tizenéve vannak a dobozomban, és még mindig használhatóak, és "ragaszkodnak" is az üveghez :-) Mind gyönyörű maradt... figyelted?? Mint kakukktojás maradtak a végére kiégethetőként! Tökéletesek maradtak a tél végére is. Nagyon jó minőségűek, de pici kiszerelésben nem olcsón szerezhetők be. 
külön a sorok mellett van egy fosbarna folt, nem az, aminek látszik :-) Ő egy kreativ hobby-s "sajátmárkás" vizes üvegfesték... nem akarnám minősíteni, ha nem muszáj... Ha muszáj, akkor azt mondom, olyan, mint aminek látszik :-) Szar... Itt az igazi döbbenet. Ilyen rossz minőségű festéket keveset láttam, és mégis változatlan formában tűrte az időjárás viszontagságait. Bár a bubit ő sem engedte el, az is belegyökeredzett, de a festéket leszedni sem lehetne az üvegről.. kár, hogy dolgozni nem lehet vele... A teszteredmény pozitív mivolta miatt hajlok rá, hogy kipróbáljak belőle más színt is, mert az ára viszont nagyon kedvező!!!! Lehet, hogy csak ez az egy dobozka volt valamiféle "gyárihibás selejt", és én ez alapján tévesen "szaroztam" le??? Ha valakinek van más tapasztalata kérem ossza meg velem-velünk!!! A telet is jól bírja, azt hiszem most már muszáj lesz belőle több színt kipróbálni. Nem jött több tapasztalat, úgy látom ez is rám vár. 

Amit még fontos tudni, hogy a tesztüveg nem teljesen fedett helyen volt. Csak az eresz alatt egy asztalkán, ahová az eső időnként bevert. Nem ázott teljesen, nem állt vízben (állítva volt) de érte...

Remélem ez a kis kísérlet hasznos lesz számotokra is. Örülnék, ha más is kedvet érezne ehhez a kis játékhoz, így további festékekről kaphatnánk fontos tapasztalati információt. Közel nincs benne annyi munka, mint amennyi kárunk származhat a helytelen festékmegválasztásból!


Hát, nem sok információt-visszajelzést kaptam arra vonatkozóan idestova egy év alatt, hogy más is fontosnak érezné a festékek tesztelését, pedig hogy a példa mutatja, megéri. Gondoljon bele kicsit minden üvegfestő társam, micsoda csalódás lenne, ha egy kedves vevő néhány hónappal a munka átvétele után visszakövetelné az árat, mert tönkre ment amit kiadtatok a kezetekből??? Ennek tükrében továbbra is kérlek benneteket, áldozzatok ennyi fáradtságot a munkánk tökéletessége és a jó hírnevünk érdekében!


2 megjegyzés:

  1. Szió!

    Sajnos némi lustaság és idő hiányába én még nem tudtam tesztelni a saját festékeimet, de azóta is, hogy szóba került tervbe is vettem... remélem idén...

    VálaszTörlés

Észrevételedet, megjegyzésedet szívesen fogadom!