Minden jog fenntartva! Az oldal teljes, vagy részleges másolása tilos! Mivel az összefoglaló segítő szándékkal született ezért kérem az alábbi link bemásolásával terjeszteni:
http://www.uvegvarazs-muhely.blogspot.com/

2012. február 26., vasárnap

Üvegfesték időjárás teszt, tél végi eredmény:

Úgy döntöttem vége van a télnek :-) A teszt eredménye tekintetében legalábbis biztosan :-)
Lássuk hát, mit művelt a hideg a festékekkel:

Ismét sorba veszek mindent, hogy ne kelljen visszalapoznotok. Az eredeti szöveg fekete, a nyár végi eredmény piros, a tél végi pedig kékkel lesz szedve. A kontúrok mind megvannak, róluk továbbra sem beszélek többet.
1. Deka transparent -oldószeres, kiégethető - karmin, violet, turkis, farblos (kedvencem, élénk erős színek, jól keverhető, jól terül, kellemetlen szagú :-)  Ezt a hírt nem szívesen veszem tudomásul, mert ebben a festékben bíztam leginkább, de nincs más választásom... Kedvenc festékem valószínűleg a hideget nem szereti. A fenti fotó 3-4 hete készült, merthogy most már inkább tél van mint ősz, és én őszre ígértem eredményt. A fotózásig el is jutottam, csak a poszt megírása maradt el...  Viszont ez idő alatt a kedvenc márkám, a Deka Transparent két színe, a lila és a türkiz szinte teljesen eltűnt az üvegről.. Nem is jól fogalmaztam, nem a szín tűnt el, hanem a festék a kontúrok közül. Egyik napról a másikra a közepén szétnyílt, és lepergett... a másik kettő, a piros és a színtelen meg tökéletes maradt. érthetetlen... Tél végére a színtelen is lepergett, a karmin viszont tökéletes maradt. Csalódott vagyok
 2. Deka Color Cristal - vizes, kiégethető - dunkelrot, violet, turkis, zitron, farblos (nem szeretem, mert száradás közben változik a színe, így nem lehet vele pontos színeket keverni, sokszor száradás után is opálos marad..) Tökéletesen hibátlan maradt mind az 5 teszt szín!!!  Tökéletesen hibátlan maradt mind az 5 teszt szín!!! 
 3. Pébeo vitrea 160 - vizes kiégethető - indian red, sandalwood green, turquoise, gyöngyház adalék (jó sűrű, jól lehetne vele domború felületre festeni, de borzasztóan buborékosodik!!) A belekerült bubik véglegesen benne is maradtak. Viszont a festék úgy áll az üvegen, mint "Katiban a gyerek"... Változatlan!!! Jól bírja hideget meleget. Akinek van türelme a bubikat kiűzni belőle még száradás lőtt, az bátran használja. 
 4. Deka select - úgy emlékszem ez is vízbázisú, kiégethető, a mosogató gépet is egész jól bírja, viszont ez porcelánfesték, nem áttetszők a színei! - weinlaub, farblos (nagyon sűrű, szinte zselé szerű, de jól elterül az üvegen. egész jól lehet vele dolgozni domború felületen is, mert a sűrűsége miatt nehezebben folyik meg. De NEM átlátszó!!!!) A festék ugyan az üvegen maradt, de mivel ez a porcelánfesték csak az égetéskor keményedik-szárad meg teljesen, lefolyt, és teleszállt porral-kosszal-kutyiszőrrel :-) Viszont nyár végére a kiégetési folyamat lezajlott, a festék megkötött :-) Porral-kosszal-kutyiszőrrel együtt... Továbbra is áll az üvegen. Porcelánra tehát tökéletes (arra is van tervezve) üvegre is használható, ha nem tartod szükségesnek az áttetszőséget!
 5. Hobby line - vizes bázisú, kiégethető - piros, zöld, kék, fekete (nagyon híg, szinte víz szerű!!!) A festék tökéletesen tartja magát, minden jellemzőjével együtt. Nem fakult, nem vált mattá. Tökéletes maradt!
 6. Pentart - olsószeres, nem kiégethető - piros, fekete, narancs, sárga, színtelen (Érdekesség, vagy nevezheted kötözködésnek: A színtelenjét átlátszónak nevezik a címkén.. értem én, de kérdem a piros-zöld-kék stb. nem átlátszó?? De!!! Jó magyar nyelvhasználat... kár, hogy a magyar sem tudja használni...) (a festéket viszont nagyon szeretem, szép élénk, erőteljes színei vannak, jól keverhető, árnyékolható, jól terül. Jó vele dolgozni) Hát igen... a bibi itt kezdődik. Ezek a festékek már nem kiégethetőek, ennek köszönhetően a "természetes" meleget sem kedvelik.. Az összes nagyon hamar repedezni kezdett, és lepergett. Ahol még van festék, az totál matt, rücskös, mintha homok lenne. A helyzet tovább nem romlott. Mert nem lehetett tovább romlania :-) A festék kültérre használhatatlannak minősítve! Viszont beltéri használatra továbbra is ajánlom. 
 7. Hobby line - oldószeres, nem kiégethető - deep red, violet, green, blue (ezt is szeretem, de kisebb kiszerelésű, mint a pentart, ezért nem olyan gazdaságos :-) Ezt a festéket én nagyon szerettem, nagyon sokat használtam, és van is még belőle jócskán raktáron. Egyedül a lilája pattogzott le..  Ez furcsa kicsit. Nem is értem igazán...  a többi gyönyörű maradt.. A lila mellett a kék is lepattogzott. A másik két szín tökéletes maradt. Furcsa, hogy nem ez az első festék, aminek a színei nem egyformán viselkednek! 
 8. Darwi - oldószeres, nem kiégethető - piros, zöld, narancs ( Ez is jó minőség, de emlékeim szerint drágább, mint a pentart, és kisebb is) kuka... szinte eltűnt az üvegről az összes.. pedig nagyon jó volt vele dolgozni.. csak az ára miatt nincs belőle sok.. Hál' Istennek.. sajnálnám kidobni... Tulajdonképpen már nem volt mit hideg ellen tesztelni, mert a nyarat sem bírta ki...
 9. Marabu - oldószeres, kiégethető - kék, narancs, piros (jó, de nagyon kicsi, és nagyon régen nagyon drága volt :-) Az eredmény magáért beszél.. ők tizenéve vannak a dobozomban, és még mindig használhatóak, és "ragaszkodnak" is az üveghez :-) Mind gyönyörű maradt... figyelted?? Mint kakukktojás maradtak a végére kiégethetőként! Tökéletesek maradtak a tél végére is. Nagyon jó minőségűek, de pici kiszerelésben nem olcsón szerezhetők be. 
külön a sorok mellett van egy fosbarna folt, nem az, aminek látszik :-) Ő egy kreativ hobby-s "sajátmárkás" vizes üvegfesték... nem akarnám minősíteni, ha nem muszáj... Ha muszáj, akkor azt mondom, olyan, mint aminek látszik :-) Szar... Itt az igazi döbbenet. Ilyen rossz minőségű festéket keveset láttam, és mégis változatlan formában tűrte az időjárás viszontagságait. Bár a bubit ő sem engedte el, az is belegyökeredzett, de a festéket leszedni sem lehetne az üvegről.. kár, hogy dolgozni nem lehet vele... A teszteredmény pozitív mivolta miatt hajlok rá, hogy kipróbáljak belőle más színt is, mert az ára viszont nagyon kedvező!!!! Lehet, hogy csak ez az egy dobozka volt valamiféle "gyárihibás selejt", és én ez alapján tévesen "szaroztam" le??? Ha valakinek van más tapasztalata kérem ossza meg velem-velünk!!! A telet is jól bírja, azt hiszem most már muszáj lesz belőle több színt kipróbálni. Nem jött több tapasztalat, úgy látom ez is rám vár. 

Amit még fontos tudni, hogy a tesztüveg nem teljesen fedett helyen volt. Csak az eresz alatt egy asztalkán, ahová az eső időnként bevert. Nem ázott teljesen, nem állt vízben (állítva volt) de érte...

Remélem ez a kis kísérlet hasznos lesz számotokra is. Örülnék, ha más is kedvet érezne ehhez a kis játékhoz, így további festékekről kaphatnánk fontos tapasztalati információt. Közel nincs benne annyi munka, mint amennyi kárunk származhat a helytelen festékmegválasztásból!


Hát, nem sok információt-visszajelzést kaptam arra vonatkozóan idestova egy év alatt, hogy más is fontosnak érezné a festékek tesztelését, pedig hogy a példa mutatja, megéri. Gondoljon bele kicsit minden üvegfestő társam, micsoda csalódás lenne, ha egy kedves vevő néhány hónappal a munka átvétele után visszakövetelné az árat, mert tönkre ment amit kiadtatok a kezetekből??? Ennek tükrében továbbra is kérlek benneteket, áldozzatok ennyi fáradtságot a munkánk tökéletessége és a jó hírnevünk érdekében!


2012. február 17., péntek

Esküvő kiállításra készült:

Egy helyi esküvői dekorral foglalkozó hölgy vitte magával ezt a pohárpárt az esküvő kiállításra:

Festegettünk...

Január közepén kedves tanulni vágyó vendégem érkezett.
Edit már régóta fest üveget, azonban voltak kérdései, kíváncsi volt néhány fogásra, mozdulatra. A rideg tél sem riasztotta vissza, autóba ült párjával, és eljött hozzám.
Reggeltől délutánig szorgalmasan dolgozott. Leginkább a színkeveréseket és az árnyékolásokat gyakoroltuk.


Munka közben beleszeretett az épp mellette lógó vörös kalapos nőbe, amit Kirk Carstens képe alapján már többször megfestettem. "Villámgyorsan" megkontúroztam, hisz tanulni úgy lehet, ha az embert azt gyakorolhatja, amit igazán szeretne. Segítségemmel elkészült a ruha és a kalap.
Kikevertük a bőr színét, és az egyik karon megmutattam a bőr festését, árnyékolását. Ezzel az időnk el is szaladt, így a többi részt Edit már otthon fejezte be. Azt hiszem a "házidolgozatát" csillagos ötösre értékelem :-) 


Nézzétek meg alaposan a gyöngysort! Szerintem fantasztikusan szépen sikerült! Nem tudom milyen festéket használt hozzá Edit, de meg fogom kérdezni!  
Öröm volt együtt dolgozni veled! Köszönöm, hogy itt jártál!

2012. február 8., szerda

Sárkánybébi

A minap mutattam meg a strucctojást, amibe kacskaringós növényke mintát gravíroztam. Nos a dolgot kicsit továbbgondoltam. Szép-szép az a tojás a kis indákkal és áttörésekkel, de olyan "mihaszna". Hát hogy ezen a mihasznaságon változtassak, "belegyógyítottam" egy ékszerórát. Bár a port így is jól fogja, mégsem mondhatja már senki rá, hogy ez "csak egy porfogó"! Kedves ajándék lehet így Valentin napra is. Az óra gondoskodik arról, hogy az ajándékozó minden percben eszébe jusson annak, aki kapta :-)
És hogy miért is "Sárkánybébi"??? Nézzetek rá! Mintha egy mosolygós arcocska lenne.. Ez Magdinak, a nagy-nagy tojásfaragó mesternek szúrt szemet először. Mosolygós kukacnak nevezte. De ha már élőlényt látunk bele, akkor a kis "szakállkája" miatt legyen inkább sárkány mint kukac :-) Különben is, jobba illik az egy ekkora tojáshoz :-)

Na de viccet félre téve, szeretnék egy kicsit a "szakmai" részről is szót ejteni. Az talán már teljesen természetes, hogy a munka DREMEL 300-assal készült. "Amatőr" lévén azonban ismét sikerült nem épp erre a célra kifejlesztett tartozékokat használnom a megmunkáláshoz :-) Az óra helyét pl üvegfúró szárral lyukasztottam ki, nagy méretű hengeres formája miatt igazán haladós volt vele a munka :-)
A talp rész levágásához SpeedClic gyémánt vágókorongot használtam, miután az üvegfúrót is lassúnak találtam :-)
Ha a készítés fázisaira is kíváncsi vagy, hamarosan megnézheted a Kreatív Vagyok gravírozás menüjében.